Com parar el desastre

Quan tot falli, fixa’t en qui no es rendeix. En qui no permet que segueixi fallant, en qui tira endavant. La pagesia.

Aquests dies, sembla que la natura no pugui més. Estem sobrecarregant la terra, i hi ha qui no pren mesures per protegir-la. Amb l’augment de les temperatures, i tenint en compte l’època de l’any en la que ens trobem, hauríem de ser més conscients que mai que el camp, els boscos, la natura en si mateixa, és un bé molt delicat, per molta força que tingui.

Més de 1.700 hectàrees de zona forestal i agrícola s’han cremat a l’incendi de Santa Coloma de Queralt, que ja s’ha declarat controlat. 17 milions de metres quadrats. Era una superfície immensa de terra. Ara ho és de cendra.

La natura és casa

No podem oblidar que la natura és casa nostra. Ens dona aliments, aire, vida. És, sobretot, la casa dels pagesos, de les persones que la treballen amb el màxim respecte per portar-nos els seus fruits. I un cop més han demostrat estar al peu del canó per frenar el desastre. Diuen que l’agricultura és l’art de saber esperar, però no han esperat gens per passar a l’acció i començar a llaurar els camps per crear tallafocs. Els hi volem donar les gràcies per ser-hi sempre. Perquè, mentre el món avança a una velocitat quasi pertorbadora, ells segueixen protegint el que més importa, afermats a la pau que produeix treballar al camp com es feia antigament, amb cura i paciència.

Com ja sabeu, nosaltres som uns ferms defensors de la nostra terra. Per això comptem amb productors que també es regeixen per aquesta manera de fer. Com és el cas de Nouca, que tenen clar que ara és més important que mai emprendre iniciatives i crear sinergies que cooperin per millorar el nostre entorn i la nostra societat. Per tant, podreu gaudir de les seves nous als nostres Lots de Nadal.

Protegir el nostre entorn, defensem la terra

La història de Nouca

Ens remuntem ara als anys 90, quan l’avi i el tiet-avi de l’Ivan Ruiz van plantar alguns noguers entre centenars d’arbres fruiters que havien estat la base de l’economia familiar durant tres generacions. Trenta anys més tard, el 2012, l’Ivan, amb només 20 anys, i el seu avi, amb l’experiència dels seus 64, van plantar 4000 noguers i van fundar la base de Nouca. Pocs anys després, tot i seguir sent una petita empresa, van aconseguir l’autonomia total a l’hora de recol·lectar els fruits secs i van iniciar el procés de conversió a cultiu ecològic. Finalment, el 2020, un any marcat per la covid-19, ells el prefereixen recordar com un any d’esforç i transformació, posant la seva ànima al servei del canvi en el qual creuen.

Per tant, com podeu veure, Nouca neix gràcies a l’esperit emprenedor d’un jove i, amb l’ajuda i l’experiència del seu avi. Nouca és el fruit de les arrels, de la passió pel cultiu, de la feina a l’entorn rural, de l’aprenentatge sobre la natura i del desig d’oferir un producte bo i de proximitat. Nouca és el Josep Maria i l’Ivan, passat, present i futur de l’agricultura. Però hi ha molts més noms a darrere: Josep Ramon, Marina, Gora, Núria, Míriam, Sega… Un equip que és una família.

La filosofia de Nouca

A Nouca treballen perquè cada nou tingui ànima pròpia i es pugui gaudir amb tots els sentits, i sigui més que un producte; així com les relacions, més que interaccions. Valors que estaven molt arrelats antigament i que no hauríem de deixar que es perdin mai.

El seu objectiu és posar a l’abast de tothom productes sans i de qualitat que transmetin la passió per la vida. D’altra banda, també estan compromesos a frenar el canvi climàtic a través de la reducció de la petjada de carboni. Per això es dediquen a l’agricultura ecològica, amb certificats que l’acrediten, seguint mètodes i processos naturals, i estan treballant en el canvi del seu procés de manufactura per aconseguir treballar amb energies renovables en la mesura possible. D’aquesta manera, cuiden de les persones i del medi ambient. I també col·laboren amb fundacions com l’AECC, mostrant així el seu compromís social.

L’agricultura i les nous de Nouca

Per sort, el món cada cop està més conscienciat de l’impacte que té l’alimentació a la nostra salut. La natura ens proporciona aliments que ens ajuden a afavorir el benestar físic i mental. I la nou és un dels aliments més concentrats en substàncies nutritives.

Els hiverns humits, els estius càlids, el sòl característic de la zona de Lleida i el fet de cuidar cada detall durant el seu creixement fan que les nous de Nouca tinguin un sabor únic. Un sabor que volem apropar a tot el territori.

A les seves finques fan servir un sistema basat en mètodes preventius, en la utilització òptima dels recursos naturals, sense usar productes químics o organismes genèticament modificats. Així s’aconsegueix obtenir un aliment orgànic d’una forma sostenible i equilibrada i amb més qualitat nutritiva. D’altra banda, afavoreixen la salut dels ecosistemes, la diversitat biològica, la regeneració del sòl, i el bon desenvolupament de les plantes i, per tant, la resistència natural a plagues i malalties.

Darrere les seves nous, noguers i la seva agricultura, hi ha les seves famílies, les seves històries, el seu esforç i sacs plens no només de fruits, sinó també de somnis.

Nous ecològiques

Les tradicions continuen

És curiós com el temps passa, però algunes tradicions segueixen arrelades. Com la pagesia i l’agricultura tradicional. Com el fet de regalar un Lot de Nadal que contingui aquests valors.

Segur que estareu d’acord amb nosaltres que el producte local, artesanal, de proximitat i de temporada és una part molt gran de la solució per generar comunitats més sostenibles. Actualment, les petites explotacions agràries proporcionen un terç dels aliments que es consumeixen a tot el món.

Hem de seguir impulsant l’economia local, promocionant els petits productors i aportant el nostre gra de sorra en la creació d’un món més sostenible i un estil de vida més saludable a través de l’alimentació natural.

Ens acompanyeu?

Salut i bons aliments!