Totes les fotografies, a part de provocar emocions, també tenen una història darrere. I avui us volem parlar de la història de la Colita, l’autora de la fotografia de portada del nostre Catàleg de Lots de Nadal 2020.

La història darrere el nom

Tots els sobrenoms, pseudònims, àlies i motius també tenen un nom a darrere. I el de la Colita és Isabel Steva. El seu nom té la seva pròpia història. El seu pare li va explicar, com es solia explicar als nens de la seva època, que ella havia nascut sota una col. Potser era una col barcelonina, perquè la ubicació real d’on va néixer és Barcelona, l’any 1940.

Des dels seus inicis a la fotografia, ja es va rodejar de mestres tan importants com Maspons, Pomés, Català Roca, Miserachs… Aquest últim també va ser l’autor d’alguna de les fotografies de portada del nostre catàleg d’altres anys. Per a ella, si més no, aquestes persones  van ser companys de professió i amics.

Gitanillo

Aquest és el nom de la fotografia en concret. La que ens ha transmès l’alegria que us volem transmetre a vosaltres. I és que, en l’art de transmetre, Colita és una artista amb majúscules.

El gran esperit periodístic, la curiositat i, naturalment, el seu instint la van apropar al món gità del Somorrostro, al flamenc, al barri xino de Barcelona, a Les Rambles, a l’arquitectura de la ciutat i la seva història…

Es va voler envoltar de gent de tota condició que tenien molt a explicar, i van ser objectius dels seus ulls, la seva mirada i la seva inseparable càmera. Entre algunes d’aquestes persones hi trobaríem a Miró, Dalí, Terenci, Marsé, Orson Wells, Gil de Biedma, García Marquez… Però també molts anònims, com el nostre protagonista. Realment, una persona mai és anònima, sempre tindrà una història per explicar.

Gitanillo fotografia antiga de Colita

Donant-li llum a la llibertat

Colita no només ha retratat alguns moviments artístics, com la “Gauche Divine”, l’”Escola de Barcelona” o la “Nova Cançó”, sinó que ella mateixa n’ha format part.

Ha estat una treballadora infatigable, que va entendre que hi ha moments irrepetibles dels quals s’ha de deixar constància gràfica, i va saber captar-los, com el tancament de Montserrat, la mort de Franco, les manifestacions polítiques de la transició democràtica…

D’altra banda, va implicar-se fermament en el feminisme i en la reivindicació de la llibertat i de tots els drets relacionats amb ella. Drets que s’haurien de defensar sempre.

Una vida d’imatges

Al llarg dels seus quaranta anys de professió, a part de crear una gal·leria de retrats immensa, ha realitzat infinitat d’exposicions i publicat molts llibres de fotografia. Ha guanyat premis com la Medalla d’Or al Mèrit Artístic de l’Ajuntament de Barcelona, Doctora Honoris Causa per la Universitat de Bellaterra, Mestre del FAD, Creu de Sant Jordi, Premi Nacional de Fotografia…

Podeu trobar i admirar més de prop la seva obra al MNAC i al Museu Reina Sofía. Allà podreu ser testimonis de les imatges de la seva vida.

Salut i bons aliments!