Hi ha dones que fan història. Com la Joana Biarnés i Florensa, la primera fotoperiodista catalana. Ella és l’autora de la fotografia de portada del nostre Catàleg de lots de Nadal 2019. I, com darrere de cada persona hi ha una història, avui us volem explicar la seva.

Primers anys de Joana Biarnés

La Joana va néixer l’any 1935 a Terrassa, on, des de molt jove, va seguir els passos del seu pare, Joan Biarnés, que ja era un respectat fotògraf esportiu. Poc després, va començar a acompanyar a Ramon Masats, aprenent l’art de la fotografia. Aprenent a treballar amb llums i ombres, modelant-les.

Només amb setze anys va publicar el seu primer reportatge. Va ser a El Mundo Deportivo. Pel fet de ser la primera dona reportera gràfica del país, va haver d’enfrontar-se als prejudicis masclistes de l’època, però ella va decidir no dissimular la seva feminitat, sinó que la va convertir en un punt fort, apostant per ella.

Creixement professional

Mai es va tancar portes. Fotografiava el que l’apassionava. Va ser fotògrafa esportiva, de moda, de retrat, industrial, de noces i de foto fixa al cinema. L’any 1962, la seva carrera es va enlairar gràcies a les imatges de les pluges de la comarca del Vallès.Van ser tan reals que van arribar a obrir telenotícies. I li van obrir les portes a moltes agències, doncs aquell mateix any, va passar a formar part de la plantilla del diari madrileny Pueblo. I després van venir Blanco y negro, ABC, Contifoto, Heliopress…

Ella va anar creixent, i va decidir, l’any 1975, fundar la seva pròpia agència, Sincro Press, amb el seu marit, Jean Michel Bamberger, qui també era periodista, i amb altres companys.

La fotografia

La fotografia que hem triat per la portada del nostre catàleg de Paneres de Nadal 2019 és una molt representativa. Per ella i per la història. El moment és el 1971. Una època difícil per a les dones per poder expressar-se lliurement. Però, per sort, la moda, un altre art lligat a vegades a la fotografia, va ser una forma de revolució. En aquesta imatge podem veure el moment on un grup de dones s’atreveixen a sortir al carrer amb pantalons curts, els anomenats shorts, per una sessió fotogràfica de la nova tendència que s’obria pas a poc a poc però amb força. I no era el fet de portar una peça de roba o una altra, sinó el fet de ser elles mateixes, sense por i amb decisió.

La Joana Biarnés sabia transmetre emocions, perquè disparava amb el cor amb aquesta mateixa decisió. I nosaltres sempre apostem per transmetre-les a través de les imatges que escollim. En aquesta ocasió, hem triat aquesta pel moment en el qual ens trobem. Un moment en el qual les dones estem aconseguint la igualtat, però també un moment en el qual hem de seguir lluitant, sense oblidar els nostres drets, com el d’expressar-nos lliurement. Expressar les nostres emocions com les dones de la fotografia. Expressar-nos com ho feia la fotoperiodista amb la càmera.

Foto Joana Biarnés Catàleg Lots de Nadal

Celebritats

Al llarg de la seva vida, va tenir el plaer de fotografiar a cèlebres personatges: The Beatles, Jackie Kennedy, Roman Polanski, Louis Armstrong, Dalí, Joan Manel Serrat, Orson Welles, Marisol, Carmen Sevilla, Yul Brynner, Romy Schneider…  A part d’això, durant 9 anys va ser la fotògrafa oficial de Raphael.

Canvi de vida

Si més no, va començar a intuir que el periodisme es començava a corrompre pel sensacionalisme, i l’any 1985 va abandonar la professió, fent un canvi de vida radical, obrint un restaurant a Eivissa.

Els anys van anar passant i la seva labor fotogràfica va anar quedant oculta. Però quan el fotògraf Cristóbal Castro buscava imatges per una exposició commemorativa de les riuades del Vallès, va trobar les fotografies de la Joana Biarnés, junt amb la resta del seu arxiu. Des de llavors, ha anat recuperant valor, publicant llibres i organitzant exposicions. I gràcies al documental “Joana Biarnés. Una entre tots” ha permès que el públic conegui la vida i l’obra de la primera fotoperiodista del país.

Reconeixement a la fotoperiodista

L’última fotografia que van fer els ulls de la Joana va ser l’any 2018 a Terrassa, la ciutat que ja l’havia vist néixer. Avui en dia, Photographic Social Vision la representa, treballant per al reconeixement de la seva obra, retornant-la al lloc que mereix en la història de la fotografia nacional.

Esperem que la seva història us hagi captivat tant com a nosaltres.

L’Equip d’Harcogourmet