“Som un tot que supera la suma de les parts”. Aquest és el principi bàsic de l’holisme. I l’holisme, aplicat a l’agricultura, es transforma en agricultura biodinàmica.

Ens encanta anar adquirint coneixements vitivinícoles, ja que som molt fans del vi català. Per això, els vins catalans són un bàsic als nostres Lots de Nadal. I ens encanta descobrir noves tècniques d’agricultura ecològica que ens sorprenguin.

Com el nostre objectiu és sorprendre, avui us volem parlar d’un nou tema que trobem molt interessant, el Biodinamisme. El Celler Gramona, un bàsic des de l’inici del nostre projecte, ens van fer descobrir els vins biodinàmics. Ells treballen amb molta cura aquest tipus d’agricultura, estant avalats pel segell Demeter.

Quan i com?

Potser no n’heu sentit a parlar encara, però això no vol dir que sigui una cosa molt moderna. De fet, l’agricultura biodinàmica es porta exercint des de l’any 1924, tot i que és des de fa poc que està tenint un fort creixement gràcies a la també creixent sensibilitat social.

Ara remuntem-nos a fa molt de temps… El terme <<biodinàmic>> prové del grec bios (vida) i dynamis (força), el que significa que aquest mètode treballa d’acord amb les energies de la vida, cercant una relació correcta amb la terra, assegurant la salut del sòl i de les plantes. Els adobs en aquest tipus d’agricultura no són químics, sinó orgànics i es fabriquen amb un sistema propi i especial, usant com a composts preparacions amb herbes fermentades i preparacions minerals. Un dels altres punts claus i diferenciadors de l’agricultura biodinàmica és el sistema de l’ús d’un calendari astronòmic. D’aquesta forma, és el “tot” el que decideix quan i on s’ha de sembrar i plantar.

Agricultura ecològica, adobs orgànics, us del calendari astronòmic

Preparat i banya – Fotografia de Gramona

Biodinamisme: un pas més enllà

Encara avui, hi ha qui es limita a comparar-ho amb l’agricultura ecològica, i no estan pas equivocats, ja que guarda similituds. Però el vi biodinàmic va un pas més enllà. Nosaltres som d’aquelles persones que troben el punt màgic que hi ha en l’art de crear un producte gastronòmic a partir del respecte cap a la natura. No podria ser d’una altra manera, tenint en compte que som uns ferms defensors de la proximitat i dels productes de la terra. Una terra que s’ha de cuidar.

Al cap i a la fi, el que s’aconsegueix amb l’agricultura biodinàmica és que un vi pugui arribar a transmetre tots els matisos de la terra en la qual ha nascut, de la forma més pura i natural. I a nosaltres ens encanta notar tots els matisos dels vins catalans.

I nosaltres, per sort, tenim el privilegi de comptar amb alguns d’aquests vins biodinàmics als nostres lots de Nadal.

vi biodinamic gramona cistella nadal

La vinya – Fotografia de Gramona

Si voleu descobrir més informació sobre aquest tema, la podeu trobar al web del Celler Gramona.

Esperem que l’agricultura biodinàmica us hagi sorprès i agradat tant com a nosaltres!

L’Equip d’Harcogourmet