De la sportula romana al Lot de Nadal

Avui us volem parlar una mica sobre l’origen del lot de Nadal i les paneres nadalenques.

Potser us sembla una tradició molt moderna, però us sorprendreu! Doncs ja a l’època romana, els patrons tenien la tradició de donar la sportula, que consistia en obsequiar amb menjar als seus clients i treballadors.

Tradicions que s’arrelen

Si més no, a finals del segle XIX, aquesta tradició va començar a arrelar-se a la nostra terra. I quan realment va agafar embranzida va ser durant el segle XX. Llavors, moltes empreses van començar a regalar als seus treballadors, junt amb la paga extra de Nadal, cistelles plenes de productes nadalencs, com neules, torrons, xocolates, caves, vins…És a dir, el que s’ha acabat transformant en el que ara coneixem com a lot de Nadal.

Època de canvis

Com ja sabeu, l’any 2008 va arribar la crisi econòmica, de la qual moltes d’aquestes empreses es van veure ressentides, amb lo qual van haver de retallar pressupostos. Això, doncs, va comportar que decidissin canviar la cistella pel lot de Nadal, una mica més assequible. D’aquesta manera van poder per seguir amb aquest detall tan agraït pels treballadors en un moment tan especial de l’any.

De totes formes, a partir de l’any 2014, es va començar a notar una millora en la vida laboral.

Diferents visions, mateixa il·lusió

Al llarg del temps, la tendència i la manera d’entendre el lot de Nadal ha passat de ser una ajuda gairebé de primera necessitat a ser un acte de regal per sorprendre als treballadors.

El que és cert és que cada empresa sol dissenyar el seu lot al seu gust, adaptant-lo a les seves necessitats i al seu pressupost.

Avui en dia, el temps és or. Per aquest motiu hi ha empreses especialitzades, com, per exemple, la nostra, que ens encarreguem de tenir-ho tot a punt, buscant sempre els millors productes perquè hageu de destinar el menor temps possible en triar.

Què hi trobem dins un Lot de Nadal?

El contingut dels lots també ha anat canviant mica en mica i cada vegada es valora i es busca més la qualitat i proximitat en comptes de les grans quantitats, ja que el paladar de les persones és cada vegada més experimentat i les empreses busquen sorprendre. És a dir, que abans en un lot de Nadal havíem de trobar torrons, massapans, neules, embotits, begudes alcohòliques… En canvi, ara és més sorprenent trobar-hi una col·lecció d’olis, un maridatge de foie, bombons de fruita, un vi 100% garnatxa…

T’ajudem a sorprendre’ls?

Salut i bons aliments!

L’Equip d’Harcogourmet